Běhání může být zábava, pokud si k němu najdete správný přístup. Baví vás nebo ho chcete vyzkoušet? Přinášíme 6 tipů jak si k němu najít cestu.

Tip číslo 1: začtěte zlehka

Pokud se rozhodnete vyrazit běhat začněte s tak krátkou trasou, jakou zvládnete uběhnout, i pokud to je pouhý půl kilometr. Postupem času si trasy začněte prodlužovat a pak zvládnete i těch pět kiláků. 

Je super stáhnout si aplikaci do mobilu která vám řekne uběhnutou vzdálenost, i tempo a další věci. Například Strava, kde se vám ukáže i vaše trasa, jeno musíte být připojení na datech.

Tip číslo 2: rychlost není všechno

To že běháte rychle není výhoda, pokud vám to ubírá vytrvalost. Vytrvat a běžet celou dobu v pomalejším tempu je lepší. Učte se stálému tempu.

Tip číslo 3: správné oblečení je základ

Být na běhání dobře oblečený je základ. Ideální jsou měkčí boty, pokud se chystáte do terénu, třeba do lesa či parku, a méně odpružené boty, které dobře podrží kotníky na asfalt či dráhu. Legíny na běhání jsou další samozřejmou součástí. Důležitá je dobrá pružnost aby vám nebránili v pohybu, a legíny s vysokým pasem, takže vám nebude na nic táhnout.  Hodí se i čelenka, která vám drží vlasy pryč z obličeje. A mít na běhání nějakou tenkou bundu, nejlépe tenkou větrovku rozhodně není na škodu.

Tip číslo 4: sluchátka jsou kámoš

Poslouchat u běhu hudbu je super, to člověka pořádně nakopne. Je ale potřeba si zvolit nějakou energickou a pozitivní hudbu, pomalá donutí člověka akorát zpomalit. Nebo si pustit svůj oblíbený podcast, či audioknihu a něco se i dozvíte. 

Tip číslo 5: protažení

Když se po běhu protáhnete tak vám tělo bude vděčné hlavně další den. Nech si ještě chvíli legíny s vysokým pasem a dej si pár protahovacích cviků. Klidně můžete použít Youtube, je dobré se naučit cviky správně. 

bruneta se protahuje

Tip číslo 6: odměňujte se

Po běhu si dejte sprchu, dobré jídlo nebo si pusťte oblíbený seriál. Prostě si udělejte radost a těště se na další běh!

bruneta v setu Utopy běhá

Tak co těšíte se na další běh? Pokud se chysáte běhat i v zimě, máme článek Jak se správně obléct na běhání v zimě