Asi málokdo může říct, že neví, co je to aerobik. Někdo si vybaví ztřeštěné poskakování na ještě ztřeštěnější rytmickou hudbu, někdo se nostalgicky zasní a vzpomene si na své nesmělé fitness začátky. Ať už v tobě aerobik vyvolává jakékoli pocity, jedno mu upřít nemůžeme. Jedná se o průkopníka v aerobním cvičení, bez kterého by dnešní fitness bylo mnohem chudší.

Možná sis aerobik zkusila jednou v životě, možná dokonce vůbec. Nebo to také bylo první cvičení na hudbu, které jsi kdy absolvovala.  Možná jsi ještě dnes jeho nadšenou fanynkou a pravidelně si chodíš “zatrsat”. Je ale pravdou, že od svého vzniku prodělal aerobik velké změny a vyprodukoval množství mladších “sourozenců”, které dnes můžeme vídat na lekcích ve fitness centrech po celém světě. Jaká byla vlastně jeho cesta?

Zdravá duše a bolavé klouby

Základy aerobiku položil americký trenér Kenneth Cooper v r. 1968. Spustil tak revoluci v moderním cvičení, neboť do té doby byl koncept zlepšování kondice mnohem méně zábavný. Najednou se mohl člověk zdravě hýbat a u toho si zatančit na chytlavou hudbu. O velkou reklamu se tehdy postarala herečka Jane Fonda, protože díky svým videokazetám umožnila ženám cvičit klidně i doma v obýváku. Co ale čert nechtěl, některé prvky se ukázaly být příliš zatěžující pro pohybový aparát, a to především na klouby. Podoba aerobiku se tedy musela značně omezit a upravit, což vedlo v osmdesátých letech k jistému úpadku tohoto oblíbeného cvičení.

Ikonická móda i prvky

Aerobik dal světu nejen základy pro další aerobní disciplíny, ale také vlastní hudbu a specifický sportovní styl. Pravděpodobně se ti vybaví ikonická sportovní čelenka, upnuté body a barevné legíny. Dnes už by je vystřídalo sportovní oblečení z méně lesklých materiálů, ale legíny a alespoň sportovní podprsenka zůstaly dodnes. Stejně tak typická je právě speciální taneční hudba, která pronikla i do dalších sportovních odvětví. Nejdůležitější je ale samozřejmě stále pozitivní účinek na kardiovaskulární aparát, zlepšování celkové kondice a energizující vliv na psychiku.

Je opravdu z čeho vybírat

Aerobik je ve své základní podobě dnes již na ústupu. Mnohem větší oblíbenosti se těší jeho různé odnože, které jsou vyvíjeny sportovními nadšenci po celém světě. Především se jedná o doplnění tanečních pohybů o prvky s širokou škálou pomůcek, mezi které patří například step, různé balanční podložky nebo míče všech možných velikostí. Aerobik se také cvičí ve vodě nebo se propojuje s kickboxem a dalšími diciplínami. Jednotlivé styly jsou pak zaměřené na formování určitých částí těla nebo zlepšení jeho funkcí.

Máš pocit, že tě opustila energie zkoušet něco nového? Máš pocit, že tě opustila energie úplně na všechno? Možná tě trápí podzimní splín, více v článku: Přichází doba podzimních splínů. Jsi na ně připravená?