Nic ti nejde, v práci usínáš, nenacházíš motivaci a nejradši bys to pro dnešek jednoduše zabalila. Jenomže pak si představíš odpolední nákupy, nedejbože domácí povinnosti a děti, a nakonec jen sedíš a zíráš do prázdna. Nemáš na nic náladu a venku je odporně vlezlé počasí. Jak je možné, že tvůj život tak náhle zčernal? Neboj, nic se neděje, jen tě postihl klasický podzimní splín.

V dnešní době je celkem časté, že se člověk cítí bez energie a má pocit, že je toho na něj najednou nějak moc. Může za to náš hektický styl života, vysoké nároky okolí a nedostatečná péče o naše fyzické i duševní zdraví. Minimálně jednou do roka ale přichází období, kdy se člověk cítí naprosto na dně a je to víceméně normální. Jedná se o tzv. podzimní splíny, které souvisí s náhlou změnou počasí představující určitý šok pro naše přirozené biorytmy.

Podzim je krásný, ale…

Podzim je poetické roční období, kdy se stromy barví do kouzelné palety barev a příroda se pomalu ukládá k zimnímu spánku. Jsou to ale také měsíce velkých teplotních změn a častých dešťů. Pokud máme štěstí, poměrně dlouho si ještě můžeme užívat tzv. babí léto plné teplých a slunečných dní, ale rána a večery už jsou tak jako tak nemilosrdně chladná. Znamená to tedy mimo jiné, že vstáváme občas ještě za tmy a teplota se mnohdy blíží k nule. To má obrovský dopad na naši psychiku, protože ještě do nedávna byla rána teplá a prosluněná. Nemáme pak z čeho čerpat energii a těžko hledáme motivaci k běžným denním úkonům. Vše se zdá mnohem těžší než obvykle a nejradši bychom vůbec nevylézali z postele.

Splín není deprese

Termín podzimní splín označuje krátkodobou skleslou náladu bez motivace k různým činnostem. Často se nazývá také podzimní deprese, což je ale zavádějící označení na hraně duševní poruchy. Deprese totiž představuje mnohem hlubší problém, který je třeba řešit i s odborníkem. Oproti obyčejnému splínu trvá i několik týdnů a i když se může na podzim prohloubit, přetrvává nehledě na počasí a roční období. Zatímco u podzimního splínu může pomoci procházka nebo dobrý čaj pod dekou u filmu, na depresi takové činnosti většinou nezabírají.

Jak s podzimním splínem zatočit?

Neexistuje konkrétní návod, jak se s podzimními splíny vypořádat. Někomu pomůže odpolední vycházka na čerstvém vzduchu, někdo se raději zahrabe doma v teple a vytvoří si meditativní domácí pohodu. Ať tak či tak, pocit tepla a pohodlí je zdaleka nejdůležitější. Vždy měj proto po ruce teplý čaj, do práce si můžeš vzít i praktickou termo láhev, která udrží nápoj teplý i několik hodin. Ač alkohol samozřejmě není řešením, plecháček čaje s kapkou rumu u krbu může pomoci vytvořit hřejivou atmosféru, která je balzámem na duši. Při procházce si můžeš obléct praktické termo legíny, které tě pomohou udržet v teple. Zahřeje tě také kvalitní dámská mikina nebo podzimní bunda. Zkus v podzimním období nezanedbávat setkání s přáteli a rodinou, aby ses cítila obklopena láskou, kterou si zasloužíš.

Pokud ti na podzimní splín pomůže spřádat plány na další léto, můžeš si třeba přečíst článek o netradičním cíli uběhnout maraton: Maraton – šílenost nebo reálný cíl i pro běžného smrtelníka?