Jaký nejšílenější sport si dokážeš představit? Nemusíš se vůbec bát popustit uzdu fantazii, protože stejně určitě nevymyslíš nic šílenějšího, než co už někdo před tebou vymyslel. Vedle tradičních sportů se totiž lidé z celého světa baví činnostmi, kterým bys uvěřila leda tak po dvou sklenkách vína. 

Možná si říkáš, že se s novými sporty roztrhl pytel. Sportovní kluby představují stále nové a nové kurzy prapodivných pohybových činností, u nichž máš občas pocit, že je vymysleli před pěti minutami. Můžeš se ale uklidnit. Je to mnohem horší. Existuje téměř nekonečná studnice sportů, o jejichž vážnosti by se dalo pochybovat. My jsme pro tebe vybrali pět bizarních sportů, ve kterých se pořádají dokonce i světová mistrovství.

Chess boxing

Základy chess boxingu (nebo také šachboxu) položil teprve v r. 1992 Francouz Enki Bilal, a to pouze teoreticky ve své knize komiksů. Trvalo ještě více než deset let, než se uskutečnil první oficiální zápas v chess boxingu a sport si začal nacházet své příznivce ve velkém. Nyní je rozšířen po celém světě. Pravidla jsou jednoduchá; cílem je porazit soupeře v rámci 11 kol zápasu, z nichž 6 kol je šachových a 5 kol sestává z klasického boxu. Neházej tedy ručník do ringu, protože tady můžeš vyhrát na více frontách.

Buzkaši

Jedná se o tradiční sport turkických národů v Afgánistánu, nyní rozšířený po celém území centrální Asie. Je těžké určit jeho počátky, hovoří se ale dokonce až o 13. století, kdy se afgánské kmeny snažily krást kořist svým rivalům. Z toho plyne také podstata hry; různý počet jezdců na koni se snaží dostat kořist (tradičně kozla bez hlavy, dříve snad dokonce i tělo mrtvého otroka) z vyznačené centrální oblasti hřiště, toto hřiště s ní objet a kořist nakonec vhodit do branky. Hra je velmi drsná, vážná sportovní zranění jsou tedy na denním pořádku.

Extrémní žehlení

Jakkoli zní název tohoto sportu směšně, nejde o žádný vtip. Základy extrémního žehlení byly položeny v devadesátých letech a již v r. 2002 se konalo první mezinárodní klání. A co má proboha společného žehlení se sportem? Principem je pokusit se žehlit na extrémně neobvyklých místech nebo v rámci nějaké adrenalinové činnosti. Sportovci tak žehlí ve vysokohorském prostředí, za jízdy, pod vodou a pravděpodobně i všude jinde, kde vás jen napadne.

Toe wrestling

Toe wrestling by se dal přeložit jako souboj palců na nohou. Že to nedává smysl? Však byl také tento sport založen víceméně z recese, a to partou anglických pijáků v r. 1974, kteří měli pocit, že je v Anglii málo světových sportovních špiček. Tak si jednoduše vymysleli svůj vlastní sport, a co čert nechtěl, z toe wrestlingu se stal celosvětový fenomén.

Extrémní golf

Zdá se ti obyčejný golf jako nudný sport pro snoby? Pak věř, že extrémní golf není pro žádná ořezávátka. Jeho cílem je dostat golfový míček z těch nejpodivnějších míst na předem určenou plochu, většinou klasický golfový green nebo lapač. Odpalovat tak můžeš za polárním kruhem, v džungli, na vrcholu hory nebo kdekoli jinde. Extrémní golf je už rozšířen i u nás, takže si ho můžeš poměrně snadno vyzkoušet. Nepotřebuješ navíc ani žádné nažehlené tričko s límečkem, natáhni jednoduše legíny nebo kraťasy a vyraz za adrenalinem.

Pokud nemáš odvahu nějaký z těchto sportů vyzkoušet, prohlédni si alespoň novou kolekci od UTOPY! LOOKBOOK: Nová kolekce Essentials.