Ať už se věnuješ jakémukoli sportu, jednou za čas musí zákonitě dojít k nějakému menšímu poranění. A je jedno, jestli máš nedokonale padnoucí boty, uklouzneš po blátě nebo se účastníš kolektivního sportu, kde se rány rozdávají na potkání. Víš ale, jak si s nejčastějšími typy drobných poranění poradit jako profík a zkrátit tak jejich hojení na minimum?

Když sis jako malá odřela koleno, jak ti ho maminka ošetřila? Pravděpodobně bolístku pofoukala, a v případě nějakého znečištění ji za tvého neustávajícího křiku omyla. Co ale dělat teď v dospělosti, kdy maminka už není poblíž, a my se musíme držet svého tréninkového plánu? Poradíme ti, co dělat v případě alespoň těch nejčastějších sportovních (ale i všedních) bolístkách.

Puchýře

Pokud je puchýř malý a neporušený, nedělej s ním vůbec nic. Sám se opět poměrně rychle vstřebá a nic po něm nezůstane. Pokud je puchýř neporušený, ale opravdu velký a naplněný, propíchni ho opatrně sterilní jehlou, postižené místo vyčisti desinfekcí a přelep náplastí. Pro urychlení hojení můžeš použít i speciální hojivé gely pro léčbu puchýřů, které vytváří optimální prostředí pro obnovu poraněné kůže. Pokud puchýř sám praskl, opět místo vyčisti a přelep náplastí, léčba bude ale delší a bolestivější. Důležité je udržovat puchýře v čistotě, aby nedošlo k infekci. Pro minimální riziko vzniku puchýřů dbej na správný výběr dobře padnoucí obuvi a ponožek.

Odřeniny

Odřeniny jsou povrchová zranění, která nepatří k těm závažným. Pokud ale nechceš mít ošklivou hnisající ránu, raději se řiď pár jednoduchými zásadami. Hrubé nečistoty jako písek nebo trávu vymyj pod proudem teplé vody, místo pečlivě osuš a vydesinfikuj. Chvilkové pálení je mnohem lepší, než několikadenní infekce. Podle rozsahu ránu překryj sterilním obinadlem nebo náplastí. Může se to zdát přehnané, ale zkrátíš tím léčbu doslova na pár dní bez jizev a dalších následků. Daleko menší riziko odřenin je, pokud nosíš dlouhé legíny na cvičení (nebo alespoň 3/4 legíny) a triko s dlouhým rukávem.

Pohmožděniny, bolest svalů a kloubů

Uděláš jeden špatný pohyb, a bolest je na světě. A nezáleží úplně na tom, jestli jde o bolest svalu, nebo kloubu. U takového druhu poranění musíš uchovávat postižené místo v teple. Při dalším pohybu venku je nutností mikina nebo zateplené legíny, záleží na místě, kde se pohmoždění nachází. To samozřejmě neplatí v létě, ale i tak si dej pozor na další prochladnutí, například po zpocení. Výrazně může od bolesti ulevit jakýkoli krém s obsahem diclofenacu, což  je látka pomáhající od bolesti a zánětu. Nikdy ale postiženou oblast při léčbě nadměrně nenamáhej.

Máš doma oblečení, které už ti dosloužilo? Máme pro tebe pár tipů, Jak darovat oblečení.