Ať už máš dodržování pitného režimu tak trochu na háku nebo jsi naopak lidská houba, která do sebe každých pět minut háže lok vody, jedno je jisté. Bez tekutin bys mohla fungovat jen ztěžka.  A že pro dodržování pitného režimu existují určitá pravidla, pro tebe asi nebude novinka. Víš ale, jaká pravidla to jsou, nebo jsi beznadějně ztracená v nekonečném moři často protichůdných informací? 

Říká se, že bez vody člověk vydrží v závislosti na podmínkách maximálně týden. Už po pár hodinách bez přísunu tekutin se ale začnou dostavovat první nepříjemné příznaky dehydratace jako bolesti hlavy nebo únava. Naštěstí máme v mozku sofistikované centrum žízně, které nás včas upozorní, že je čas se napít. Stačí ale ke správnému fungování tvého organismu následovat pocit žízně nebo je to celé složitější? Tušíš správně (když se takhle hloupě ptáme) – žízní nám mozek vlastně říká, že už něco není v pořádku. Je tedy vhodné se pocitu žízně spíše vyhnout, a to správným dodržováním pitného režimu.

Dva litry? A není to málo, Antone Pavloviči?

V literatuře nebo na internetu se často řeší ideální objem vypitých tekutin za den. Pravdou ale je, že je toto množství vysoce individuální. Záleží totiž na pohlaví, tělesné hmotnosti, venkovní teplotě, množství tekutin přijatých v jídle, fyzické aktivitě a dalších faktorech. Může se tak stát, že zatímco ty vypiješ necelé dva litry denně, tvoje kolegyně v práci si před polednem vaří už čtvrtý hrnek čaje. Obecně ale platí, že by objem vody neměl klesnout pod 1,5 litru denně.

Hlavně, že to teče, ne?

Možná si říkáš, že je jedno, co piješ, hlavně, že něco piješ. To ale není tak docela pravda. Tekutiny jako káva nebo alkohol spíše tělo dehydratují, je potřeba je tedy doplnit dostatečným množstvím vhodných tekutin. Nemusíš se ale omezovat na obyčejnou kohoutkovou vodu, pokud ti není příliš po chuti. Můžeš si dopřát i neslazené ovocné nebo zeleninové šťávy, nepříliš silný čaj (ideálně zelený) nebo vodu ochucenou různými bylinkami. Hlavně si dej pozor na konzumaci sladkých nápojů v horkém počasí, protože mohou ještě zvýšit pocit žízně, cukr navíc našemu tělu obecně příliš neprospívá.

Pití tekutin může být i příjemným rituálem

Jestli máš s dodržováním pitného režimu problém, snaž si pití co nejvíce zpříjemnit. V první řadě si pořiď nějakou designovou láhev na vodu, hrníček nebo plecháček, aby ti pití dělalo radost. Velký význam má také teplota nápoje. Dobrou volbou je tedy i termoláhev, která udrží tvé nápoje chladné nebo příjemně teplé po celý den. Pij vždy po menších dávkách, ale pravidelně po celý den. Vyhni se několikahodinovému žíznění a následnému vypití velkého množství tekutin naráz. Vystavila bys tak své ledviny přílišné zátěži.

Běž si tedy natočit sklenici vody a vychutnej si ji třeba u článku Bizarní sporty z celého světa.