Donutit se k pravidelnému cvičení, běhání nebo jakékoli jiné fyzické aktivitě je někdy problém. Někdo je zkrátka spíše ranní ptáče, někdo do odpoledne nevyjde ani schody, a o půlnoci by mohl naopak klidně skládat vagon uhlí. Existuje vůbec nějaká konkrétní denní doba, která je na sport ideální?

Naše tělo prochází stejně jako všechno v přírodě různými cykly. Mezi ty, které nás ovlivňují nejvíce, patří bezesporu denní cyklus, jehož změny můžeme zaznamenat doslova v rámci hodin. Je tedy pochopitelné, že zatímco pro některé aktivity je vhodnější doba hned po probuzení, na některé je lepší si počkat klidně až do večera. Jak je to ale s náročnou fyzickou aktivitou, jakou je i sport?

Hubneme ráno, posilujeme večer

Asi tě moc nepotěšíme, když řekneme, že u sportu konkrétní pravidla ohledně denní doby v podstatě neexistují. Neznamená to ale, že mezi jednotlivými fázemi našeho denního cyklu nejsou žádné rozdíly. Pokud například cvičíš, abys shodila pár těch kil, ráno je pro spalování tuků nejvhodnější. Tělo se teprve probouzí, a pokud stihneš cvičit ještě před snídaní, zjednodušeně se dá říct, že nemá náš metabolismus moc co jiného na práci, než právě spalovat tuky. Oproti tomu na silová cvičení, jako je například posilování, je mnohem vhodnější zvolit pokročilejší denní dobu. Ráno je tělo totiž ještě ztuhlé a mohlo by snadno dojít ke zranění.

Poslouchej svoje rytmy

Nejjednodušší způsob, jak zjistit, která doba je pro nás na cvičení nejvhodnější, je pozorovat naše přirozené denní rytmy. Jsi ranní ptáče, co ráno hýří energií a večer jen vyšťaveně sedí u televize? Pak je jasné, že pro tebe bude ráno ve všech ohledech sportovně přínosnější. Když se ráno sotva vlečeš, nemá cenu se do pohybu příliš nutit, stačí jen lehké protažení a tělo se během dne nastartuje samo. Rozhodně ale není vhodné cvičit těsně před spaním, doporučují se před ulehnutím alespoň dvě hodiny klidu.

Hlavně pravidelně

Aby sis vytvořila zdravý návyk, zkus najít takovou denní dobu, kdy budeš schopná cvičit pravidelně. Vezmi si s sebou svůj sportovní vak klidně i do práce a cvič o polední pauze, pokud ti to tak bude vyhovovat. Koneckonců legíny na cvičení a nějaké sportovní tílko se vejdou i do kabelky. Pokud vytrváš v pravidelném cvičení několik dní, tělo si začne budovat návyk a bude aktivitu samo vyžadovat. Časem se tedy stane sport vítaným zpestřením dne, a ne přítěží.

Honíš se za svojí vysněnou postavou? Ale co když je vzhled jen příjemným vedlejším účinkem něčeho mnohem důležitějšího? O co jde, se dozvíš ve článku Starořecký ideál krásy i dobra – jak se jím inspirovat dnes?